top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑν.Μαρκαντωνάτου

5 τρόποι να ζήσει ο σκύλος σας περισσότερα χρόνια!

Έγινε ενημέρωση: 23 Ιαν 2019

Όλοι θα θέλαμε ο σκύλος μας να ζήσει για πάντα. Αν και αυτό δε γίνεται, υπάρχουν τρόποι να χαρίσουμε στον αγαπημένο μας φίλο μια υγιή και μακρόχρονη ζωή. Παρακάτω, παραθέτουμε μερικούς τρόπους τόσο για να εξασκήσει το σώμα και το μυαλό του όσο και για να έχει την καλύτερη δυνατή υγεία.1. Διατροφή


Οι υπέρβαροι σκύλοι εμφανίζουν σοβαρές διαταραχές στην υγεία τους, όπως διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, αρθρίτιδα. Είναι απαραίτητο να ταίζουμε το σκύλο μας τη σωστή ποσότητα τροφής ανάλογα με το βάρος , την ηλικία και τον τρόπο ζωής του. Ένας σκύλος που ασκείται τρείς ώρες την ημέρα δε χρειάζεται την ίδια ποσότητα τροφής με ένα σκύλο που ασκείται μισή ώρα και ας έχουν το ίδιο βάρος. Εκτός από την ποσότητα όμως πρέπει να δίνουμε σημασία και στην ποιότητα. Θα θέλαμε το παιδί μας να τρέφεται καθημερινά με σουβλάκια, πίτσες και πατατάκια; Γιατί λοιπόν να το κάνουμε στο σκύλο μας; Θα πρέπει επομένως να αποφεύγουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά και να προτιμάμε μια διατροφή ισορροπημένη σε πρωτείνη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκύλος μας ανάλογα με την ηλικία του έχει διαφορετικές ανάγκες στη διατροφή του , όπως άλλωστε κι εμείς οι ίδιοι. Επομένως, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τυχόν αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε. Ακόμα, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με συστατικά που μπορούν επιπρόσθετα να βοηθήσουν σε ένα πρόβλημα υγείας , μια ευαισθησία ή και στη γενικότερη καλή του υγεία( για παράδειγμα σε έναν υπερήλικο σκύλο). Τέτοια είναι διάφορα αντιοξειδωτικά και ουσίες με αντιφλεγμονώδη και ευεργετική δράση σε ιστούς ή όργανα όπως για παράδειγμα η γλυκοζαμίνη που βελτιώνει τη λειτουργία των αρθρώσεων. Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι ο σκύλος μας καλό θα είναι να τρώει προγραμματισμένα γεύματα και όχι να αφήνουμε το μπολ με το φαγητό όλη την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνει την ποσότητα που χρειάζεται για να έχει ενέργεια για τις επόμενες ώρες και δίνεται ο χρόνος στον οργανισμό για τη σωστή και ομαλή πέψη.


2. Άσκηση


Η καθημερινή άσκηση, όπως στον άνθρωπο έτσι και στα ζώα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Το πλέον προφανές είναι η διατήρηση του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα. Πέρα όμως από αυτό, κατά την άσκηση παράγονται ενδορφίνες, πρωτείνες οι οποίες ηρεμούν, συμβάλλουν στην καλή διάθεση, ενώ παράλληλα δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης. Παράλληλα, η δραστηριότητα βοηθάει να μειωθεί το στρες και ρίχνει τα επίπεδα ορμονών που το προκαλούν όπως η κορτιζόλη. Αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι σημαντική η ποικιλία στην άσκηση, δηλαδή από απλό περίπατο τη μια μέρα σε τρέξιμο στο πάρκο την επόμενη ή ακόμα και μέσα στο σπίτι με μια μπάλα η κάποιο παιχνίδι. Οι εναλλαγές διεγείρουν το μυαλό, βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το αίσθημα της κούρασης και της καθημερινής ρουτίνας. Τελειώνοντας, η κολύμβηση αποτελεί την καλύτερη άσκηση για τους μυς, τα οστά και βοηθάει στην ενδυνάμωση των αρθρώσεων και στην ανακούφιση του πόνου σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.


3. Παιχνίδι με το φαγητό


Η διέγερση του εγκεφάλου του σκύλου μας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να καθυστερήσουμε τη γήρανση των κυττάρων και του οργανισμού. Με το παιχνίδι , η ώρα του φαγητού μπορεί να μετατραπεί από μια συνηθισμένη διαδικασία σε ώρα χαράς και διασκέδασης. Μπορούμε να κρύβουμε τις κροκέτες σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι ώστε να κινητοποιήσουμε το σκύλο να ασκηθεί αλλά και να καλλιεργήσει το ένστικτο του κυνηγού. Παράλληλα, θα χρησιμοποιήσει το μυαλό του και δε θα τρώει λαίμαργα και γρήγορα . Κυκλοφορούν στο εμπόριο παιχνίδια μέσα στα οποία μπορούμε να βάλουμε κροκέτες ή λιχουδιές και να βρούμε κρυψώνες στον κήπο ή στο σπίτι για να τον κάνουμε να δραστηριοποιηθεί , να μη βαριέται και στο τέλος να κερδίσει και την ανταμοιβή του.


4. Καινούρια κόλπα


Είπαμε και παραπάνω ότι το να διεγείρουμε τον εγκέφαλο του σκύλου μας είναι ο καλύτερος τρόπος να τον κρατήσουμε νέο. Τα παιχνίδια ,λοιπόν, δεν πρέπει να σταματάνε επειδή πια δεν είναι κουτάβι. Ακόμα κι αν έχει περάσει τη βασική εκπαίδευση με επιτυχία πρέπει να συνεχίσουμε να του μαθαίνουμε νέα κόλπα και τρόπους να κάνει περισσότερα πράγματα. Μιλάμε λοιπόν, για μια διά βίου μάθηση μέσω του παιχνιδιού. Πολύ συχνά, δεν προλαβαίνουμε λόγω υποχρεώσεων να ασχοληθούμε με το σκύλο μας όσο θα θέλαμε με αποτέλεσμα το κατοικίδιο μας να ‘’πάρει σύνταξη’’ από πολύ νεαρή ηλικία. Αν όμως καταφέρουμε να χωρέσουμε στη μέρα μας μισή ώρα ή έστω ένα τέταρτο που αντί να καθόμαστε στον καναπέ για χάδια , δημιουργήσουμε μαζί του ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με το οποίο θα του μάθουμε νέες εντολές ,θα έχουμε ένα κατοικίδιο πιο ευτυχισμένο και δραστήριο και ταυτόχρονα η δική μας σχέση μαζί του θα γίνει πιο αρμονική και ευχάριστη. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή ενώ αν δεν υπάρχει χρόνος ή χρήματα υπάρχουν άφθονα εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο.


5. Πρόληψη


Για τη διατήρηση της υγείας του αγαπημένου μας κατοικιδίου είναι απαραίτητο να επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για προληπτικά τσεκ απ και ιδίως για ένα ηλικιωμένο ζώο προτείνουμε προληπτικό έλεγχο δύο φορές το χρόνο ακόμα κι αν μας φαίνεται υγιές. Το να προλάβουμε κάποια ασθένεια στο αρχικό της στάδιο έχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά την πρόγνωση . Οι προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε μια πάθηση ακόμα και πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Επίσης, απαραίτητο είναι να φροντίζουμε τη στοματική υγιεινή του σκύλου μας βουρτσίζοντας του τακτικά τα δόντια και χρησιμοποιώντας σκευάσματα που προλαμβάνουν την πλάκα και την ουλίτιδα. Ακόμα, ο καθαρισμός δοντιών από τον κτηνίατρο θα πρέπει να ενταχθεί στη βασική προληπτική φροντίδα του μικρού μας φίλου ώστε να αποφύγουμε οδοντικές ασθένειες που θα προκαλέσουν πόνο, δυσκολία στη μάσηση και επιπλοκές σε άλλα όργανα. Τέλος, ο ετήσιος εμβολιασμός και οι τακτικές αποπαρασιτώσεις (παράσιτα εντέρου, σκνίπες, ψύλλοι, τσιμπούρια) θα βοηθήσουν στην αποφυγή μεταδοτικών και επικίνδυνων για την υγεία μικροβίων.


Πάνω απ’όλα πρέπει να κατανοούμε ότι ο μικρός μας σύντροφος έχει ανάγκη τη φροντίδα και την προσοχή μας για να νιώθει πάντα νέος και να ζήσουμε μαζί και ευτυχισμένοι για πολλά πολλά χρόνια!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page